Blog

Συστήματα Παραγωγής Καπνού

Η νέα τάση για την προστασία των επιχειρήσεων και των περιουσιακών στοιχείων!

Μπορεί οι συναγερμοί ασφαλείας να έχουν κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο μερικές φορές αυτό το μικρό ολιγόλεπτο κενό που χρειάζεται η αστυνομία ή μία ιδιωτική υπηρεσία ασφαλείας για να φτάσει στο χώρο μας, μπορεί να δώσει την ευκαιρία στον διαρρήκτη να εισέλθει και να «αρπάξει» αυτό που θέλει. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το σύστημα βιντεοεπιτήρησης ή ο συναγερμός έχουν εξουδετερωθεί. Η αγορά των συσκευών που παράγουν καπνό ασφαλείας αναπτύχθηκε ως μια εναλλακτική μέθοδος, σχεδιασμένη όχι για να αποτρέψει την είσοδο, αλλά να αποτρέψει την απώλεια των περιουσιακών μας αγαθών τη στιγμή που ο διαρρήκτης έχει εισέλθει στο χώρο.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει η διάρκεια μιας διάρρηξης και κλοπής είναι από 5-7 λεπτά. Μια αισιόδοξη πρόβλεψη για το μέσο χρόνο άφιξης της αστυνομίας είναι 10 λεπτά, άρα είναι πολύ πιθανόν η κλοπή να έχει ολοκληρωθεί κατά την άφιξη τους και οι διαρρήκτες να έχουν διαφύγει μαζί με πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία.

Ως εκ τούτου απαιτείται μία μέθοδος ενεργητικής αποτροπής της κλοπής, με όσο το δυνατόν αμεσότερη εφαρμογή και ανεξάρτητη από τον ανθρώπινο παράγοντα. Όλα αυτά μπορεί να μας τα προσφέρει με τον καλύτερο τρόπο η μονάδα παραγωγής ομίχλης.

Οι επιθέσεις σε καταστήματα διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα, ωστόσο οι απώλειες μπορεί να είναι αρκετά υψηλές.

Πως όμως λειτουργούν αυτές οι συσκευές σε ένα απρόοπτο συμβάν;

Δημιουργεί μια αδιαπέραστη οπτικά ομίχλη η οποία δεν επιτρέπει σε κανέναν να δει οτιδήποτε στον χώρο και προκαλώντας πανικό και σύγχυση στον διαρρήκτη καθ’ ότι δεν γνωρίζει τη σύσταση του καπνού που έρχεται προς το μέρος του, τον ωθεί να αναζητήσει την συντομότερη έξοδο από τον χώρο, μιας και αν παραμείνει εκεί ή προσπαθήσει να εισέλθει πιο μέσα διακινδυνεύει να εγκλωβιστεί εκεί και να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω, μιας και η ομίχλη διαρκεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Φανταστείτε την αποθήκη ενός καταστήματος ηλεκτρονικών ειδών που έχει στοκάρει με κινητά τηλέφωνα λόγω των επερχόμενων εκπτώσεων. Σε μια ενδεχόμενη διάρρηξη ακόμη και αν αρχίσουν να ηχούν οι σειρήνες ο κλέφτης έχει το περιθώριο να προλάβει να αρπάξει μια-δυο κούτες με κινητά τηλέφωνα αξίας μερικών εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ και να διαφύγει προτού καν γίνει αντιληπτός.

Με τη χρήση της μονάδας αντιθέτως και με την ομίχλη του να σκεπάζει άμεσα τον χώρο και να δημιουργεί ένα φράγμα ανάμεσα στην είσοδο του χώρου και τα προστατευόμενα εμπορεύματα, δεν έχει καν στο οπτικό του πεδίο τίποτα διαθέσιμο και έτσι η μόνη σκέψη και επιλογή του είναι να κάνει πίσω και να βγει αμέσως από το χώρο με άδεια χέρια.

Ο καπνός που παράγεται, είναι στην ουσία μια θερμικά δημιουργούμενη λευκή ομίχλη, που στόχο έχει να παρεμποδίσει τους εισβολείς από το να κλέψουν αγαθά υψηλής αξίας και μπορεί να διαρκέσει έως και 2 ώρες ανάλογα με το μοντέλο. Αποτελείται από γλυκόλη ή γλυκερίνη αναμεμειγμένη με αποσταγμένο νερό, το οποίο εξατμίζεται και στη συνέχεια συμπυκνώνεται στον αέρα, για να σχηματίσει τελικά αυτό το σύννεφο καπνού που καθιστά την όραση σχεδόν μηδενική! Τα παραγόμενα σωματίδια έχουν διάμετρο κατά μέσο όρο 0,2-2,0 μικρομέτρων, πράγμα που σημαίνει ότι η ομίχλη διαλύεται από το χώρο πολύ αργά, επομένως έχει εξαιρετική «μακροζωία»

Οι συσκευές παραγωγής καπνού είναι ιδανικές για τοποθέτηση σε πληθώρα εγκαταστάσεων όπως τράπεζες, χρυσοχοΐα, super market, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γραφεία, server room, ATM ακόμα και στο σπίτι. Ειδικότερα, τα super market, τα οποία είναι και συχνός στόχος επιθέσεων (που διαρκούν μόλις 2 με 3 λεπτά), θα επωφεληθούν σε τεράστιο βαθμό από την εγκατάσταση αυτών των συσκευών. Στην περίπτωση δε που μιλάμε και για γραφεία με πολύ ακριβό εξοπλισμό και server room, η ομίχλη φαντάζει ιδανικό σενάριο. Επιπρόσθετα, αν κάποιος αποφασίσει να εισβάλει ακόμα και σε μία αποθήκη «με φορτηγό», μια σειρά συνδεδεμένων συσκευών θα εκτοξεύσει ταυτόχρονα καπνό γεμίζοντας ολόκληρο το κτήριο

https://www.youtube.com/watch?v=zxDxgF60zp4

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην εγκατάσταση αυτών των συστημάτων :

  • Η εγκατάσταση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από επαγγελματίες εγκαταστάτες οποίοι έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα.
  • Το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται στις εγκαταστάσεις πρέπει να εκπαιδευτεί.
  • Μετά την ολοκλήρωση, η συσκευή θα πρέπει να δοκιμάζεται.
  • Οι αρχές θα πρέπει να είναι ενημερωμένες σχετικά με την εγκατάσταση.
  • Θα πρέπει να υπάρχουν προειδοποιητικές σημάνσεις στο χώρο.
Πίσω στη λίστα